ART-HOSTEL© & GARIBALDI GUEST HOUSE - Projects of Foundation Destination BulgariaBLOG Really Really Free Market и прожекция на филма „Падне ли дърво: Историята на Фронта за освобождение на Земята”

Арт Хостел и Act!on Food Ви канят на първата в България прожекция на документалния филм „Падне ли дърво: Историята на Фронта за освобождение на Земята” (2011) на режисьора Маршал Къри.

Освен прожекцията на филма, ще можете отново да опитате от веганската храна на Act!on Food (http://facebook.com/ActOnFood) и да се опитате да направите връзка между социалните въпроси, унищожението на природата и експлоатацията на животни от същата система, която поражда всички тези проблеми.

Ще се опитаме да направим и свободен „пазар”, чрез който да приложим икономиката на споделянето в действие. Носете си всякакви вещи (молим да бъдат вегански, т.е. без месо, животински продукти, кожа, козина, вълна, коприна и т.н. или продукти тествани върху животни и пр.), от които вече нямате нужда, но мислите, че биха зарадвали някой друг. Не е нужно да донесете нещо, за да си вземете напълно безплатно нещо, което е донесено от някой друг. Идеята не е да разменяме, а да споделяме. 

Събота 16 март 2013

⌚ 18:30 в Арт Хостел
------------------------

Въпреки популярността на зелените партии и неправителствени организации, реформистките политики и безбройните компромиси, които екологичните движения ежедневно правят в услуга на системата ― експлоатираща природа, животни и хора ― можем да намерим и активисти с радикално мислене, които гледат на задълбочаващата се социална, икономическа и екологична криза като на една всеобхватна системна криза, която трябва да бъде афронтирана по революционен начин.

Само за периода между 1997 и 2002г. Фронта за освобождение на Земята (Earth Liberation Front; ELF) е отговорен за 46 действия на екотаж и други форми на пряко действие срещу унищожението на природата, вариращи от вандализъм до зрелищни палежи на ски-комплекси, луксозни хотели в планината, посеви с ГМО, дърводобивни компании и др. Най-известният палеж е този на ски-комплекса Two Elk Resort във Вейл, Колорадо, където ELF нанася щети в размер на 12 милиона долара. В продължили с години криминални разследвания и специално създадени комисии и федерални закони за „екотероризъм” ФБР успява да залови много от членовете на ELF. Някои от тях отказват да сътрудничат по какъвто и да е начин с властите, въпреки повдигнатите им обвинения и възможност да бъдат затворени за десетки години зад решетките, докато други предават идеалите на движението и помагат на федералните да заловят и изнудват техните бивши другари.

Историята на един от тези еко-революционери, Даниел Макгован, е представена по забележителен начин във филма „Падне ли дърво”. Режисьорът Маршал Къри показва живота на Даниел в последните му дни на свобода преди да влезе зад решетките и търси отговори от първо лице за политическите и етични подбуди, които карат хора като Даниел да превърнат опазването на природата в социално движение, което води борба срещу системата с всички налични средства. Освен със самия Даниел Макгован (който излежава своята присъда от 2010 до декември 2012), филмът търси отговори на същите въпроси и от неговото семейство и приятели, други радикални активисти или предатели на движението (които са станали сътрудници на ФБР и полицията), независими журналисти и анализатори, които следят движението отблизо, както и с федерални агенти, които работят активно за залавянето на обвинените „еко-терористи”.

http://www.ifatreefallsfilm.com/
Трейлър http://www.youtube.com/watch?v=QAGxy85R380
http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Liberation_Front
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_G._McGowan
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Backfire_%28FBI%29
http://www.greenisthenewred.com/blog/

Posted on 3 March, 2013

Viewed 225 times,

Tags: